Бесплатная

    консультация

    адвоката в Молдове


    Телеграм канал advocatmoldova

    Консультации адвоката в Молдове и Кишиневе

    с более чем 25 летней практикой

    Форум Адвокат Молдова Кишинев

    Всего создано 10 тем, в которые добавлено 84 ответов.
    На сайте зарегистрировано 869 участников.

    Регистрируйтесь


    world bank group

    Блог. Адвокат. Адвокат Молдова, Адвокат Кишинев


    13:47
    CHIŞINĂU: Câți bani dați pe avocați. Vezi AICI cât costă să mergi la un apărător cu renume

       Dacă ai nevoie de un apărător, pregăteşte-ţi buzunarul! Defensorii moldoveni percep taxe pipărate, în schimb garantează calitate. Cei mai buni, dar şi scumpi, specialişti iau onorarii în euro. Plăţile variază de la câteva zeci până la 500 de euro pe oră.

       În Moldova nu există un top al celor mai buni avocaţi, dar nici principii clare după care pot fi incluşi într-un clasament. Criteriul după care o persoană îşi alege un apărător este, în primul rând, notorietatea. Atenţie însă! Dacă baţi la uşa unui defensor cunoscut, fii gata să scoţi sute de euro pe oră.

       Ajuns la Vitalie Nagacevschi, ar trebui să ştii că taxa percepută pentru lucrul depus la CEDO variază între o sută şi 150 de euro ora.

       „De cele mai multe ori, complexitatea cazului determină preţul. Pentru dosarele grele pot fi şi taxe mai pipărate. Uneori, în instanţele naţionale, onorariile pot fi chiar mai mari decât la CEDO. De regulă, nu taxez pe oră, deoarece clientul ar putea falimenta la cât timp pierd aşteptând să înceapă procesul", explică avocatul, printre clienții căruia este și milionarul Vlad Plahotniuc.

       Apărătorul spune că moldovenii se despart uşor de banii pe care încă nu-i au, dar devin zgârciţi când câştigă procesul. „Vine şi-ţi propune: «Am de câştigat atâţia bani, hai să-i împărţim». Dar dacă pierde, atunci cu ce rămâne avocatul?", se întreabă Nagacevschi.

       La compania „Popa&Asociaţii", care reprezintă în mare parte firme străine, taxele variază între 75 şi 500 de euro pe oră. „Oferim garanţie clientului. Dacă facem vreo gafă sau proiectul consultat eşuează, dăm garanţie de un milion de euro. Suntem asiguraţi la companii de peste hotare", afirmă Igor Popa, avocat coordonator al firmei. El spune că, deşi cer profesionalism, moldovenii nu înţeleg prea bine rolul avocatului şi preferă pilele.

       „Am avut un om de afaceri care a cumpărat o companie. Nu a identificat anumite riscuri pentru că nu a apelat la specialişti. A pierdut toţi banii, iar acum se judecă cu fostul asociat", dă un exemplu Igor Popa.

       „Clienții se tem de taxe pe oră"

       Colegii fostului avocat Alexandru Tănase de la „Hanganu, Tănase & Partenerii" percep de la 75 până la 150 de euro pe oră pentru munca la Curtea de la Strasbourg. Pentru instanţele naţionale, avocaţii stabilesc onorarii fixe.

       „Clienţilor le este frică să accepte taxe pe oră, crezând că vor primi facturi astronomice. După ce ne cunosc, acceptă astfel de tarife", explică avocata Janeta Hanganu. O altă modalitate de plată este onorariul de succes, care variază între 5 și 10% din câștig.

       Baroul de Avocaţi din Moldova are şi o listă cu taxe recomandate, întoctmită încă în 2005. Acestea însă nu sunt bătute în cuie. „De obicei avocatul se înţelege cu clientul, aşa că taxele pot fi diferite. Sunt avocaţi mai scumpi şi mai ieftini, asta depinde de experienţă, dar şi de nume", afirmă preşedintele Baroului, Gheorghe Amihălăchioaie.

       Taxa medie este de circa o mie de euro pentru un proces penal într-o singură instanță.

       Tarife recomandate de Baroul de Avocaţi

    500
    de lei. Este taxa maximă pentru o consultaţie verbală de 15 minute, plata minimă fiind doar de 50 de lei.


    150.000

    de lei. Este valoarea maximă a onorariului pentru cauze penale, iar 5.000 de lei este valoare minimă.


    50.000
    de lei. Cel mult atât recomandă Baroul să plătim pentru cauze civile cu caracter nepatrimonial, 2.000 de lei fiind taxa minimă.


    30.000
    de lei. Este onorariul maxim în cauze contravenţionale, 2.000 de lei este taxa minimă recomandată de Barou.


    15.000
    de euro. Atât ar trebui să fie onorariul maxim al unui avocat care ne reprezintă în faţa instanţelor internaţionale, 1.000 de euro fiind cea mai mică taxă.


    150
    de euro. Este taxa maximă pentru o oră de lucru în cazul instanţelor internaţionale, 40 de euro fiind taxa minimă.


       Apărători plătiți de stat pentru cei săraci

       Cei care ajung la Poliţie, dar nu-și permit un avocat, pot apela la apărătorii garantaţi de stat, numiți anterior „avocaţi din oficiu". „Procedura este simplă. Persoana care a ajuns pe mâinile oamenilor legii este întrebată dacă are sau nu un avocat. De multe ori, poliţiştii întreabă altfel: «Ai sau nu bani?» Dacă omul are buzunarele goale, poliţistul este obligat să contacteze oficiul teritorial al Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat", explică Victor Zaharia, preşedintele Consiliului.

       Instituţia are oficii teritoriale la Bălţi, Cahul, Comrat, Căuşeni şi în Capitală. Reprezentanţii Consiliului au semnat contracte cu 400 de avocaţi din toată ţara.

       „Acești avocați pot avea și clienți proprii, de la care au tot dreptul să perceapă taxe. Prin urmare, ei pot apărea în instanţă în ambele ipostaze. Dezavantajul este că taxa oferită de stat nu poate fi negociată, fiind prevăzută prin regulament ", mai spune Victor Zaharia.

       La prima întâlnire cu clientul, inclusiv la închisoare, apărătorul primește 60 de lei. O cerere de apel sau de recurs, depusă de avocat, va costa o sută de lei.
    Anul trecut, avocaţii plătiţi de stat au avut peste 23.000 de clienţi, bugetul instituţiei fiind de şapte milioane de lei.

       TAXE MAI MICI

       Avocaţii care acordă asistenţă juridică garantată de stat sunt plătiți cu o sută de lei pentru fiecare şedinţă de judecată. După primele 30 de minute scurse de la ora stabilită pentru şedinţă, apărătorul mai primeşte 40 de lei pentru fiecare ceas de aşteptare.

    Sursa:

    http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/CHISINAU-_Cati_bani_dati_pe_avocati-_Vezi_AICI_cat_costa_sa_mergi_la_un_aparator_cu_renume_0_491350893.html

    Категория: Ответы адвоката | Просмотров: 5167 | Добавил: cozma | Теги: penal, administrativ, Civil, Ora, onorariu, Moldova, Stat, taxa, Avocat, asigurat | Рейтинг: 0.0/0

    Время в Молдове

    07:51

    20.04.2024

     


    Free Web Submission
     
     


    lawyer moldova instagram